Karmelizowane jabłka

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Karmelizowane jabłka są bardzo aromatyczne dodatkowo możemy dodać skórkę z cytryny i pomarańczy

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki

    2 kg kwaśnych jabłek
    60dag-80dag cukru
    sok z 1 cytryny
    sok z 1 pomarańczy
    2 łyżeczki przyprawy do szarlotki lub cynamonu
    dodatkowo
    1 opakowanie konfitur fix jeśli robimy do słoików.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Karmelizowane jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.jabłka myjemy,obieramy pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę 5 x 7 mm.
    2. Z pomarańczy i cytryny wyciskamy sok.
    3. Do garnka wkładamy pokrojone jabłka, cukier, wlewamy sok.z pomarańczy i cytryny.
    4.Dokładnie mieszamy.
    5.Gotujemy na dużym ogniu 10-15 minut, cały czas mieszając, aż jabłka nabiorą jasnozłotego szklistego koloru.
    6. Dodajemy przyprawę do szarlotki i konfitur fix.
    7. Jeszcze gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików odwracamy do góry dnem i pozostawimy do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować