Karmelizowane jabłka są bardzo aromatyczne dodatkowo możemy dodać skórkę z cytryny i pomarańczy
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
składniki
2 kg kwaśnych jabłek
60dag-80dag cukru
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
2 łyżeczki przyprawy do szarlotki lub cynamonu
dodatkowo
1 opakowanie konfitur fix jeśli robimy do słoików.
Karmelizowane jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.jabłka myjemy,obieramy pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę 5 x 7 mm.
2. Z pomarańczy i cytryny wyciskamy sok.
3. Do garnka wkładamy pokrojone jabłka, cukier, wlewamy sok.z pomarańczy i cytryny.
4.Dokładnie mieszamy.
5.Gotujemy na dużym ogniu 10-15 minut, cały czas mieszając, aż jabłka nabiorą jasnozłotego szklistego koloru.
6. Dodajemy przyprawę do szarlotki i konfitur fix.
7. Jeszcze gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików odwracamy do góry dnem i pozostawimy do wystudzenia.
Komentarze