Karkówka zapiekana w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę pokroić na 4 kotlety, kotlety rozbić lekko, natrzeć przyprawami i posiekanym czosnkiem, odstawić na ok 30 minut, następnie obsmażyć z obu stron na patelni. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną cebulę.
Kapustę opłukać z nadmiaru soku (żeby nie była zbyt kwaśna), wymieszać z opieńkami i majerankiem.
Dno każdego naczynia polać odrobiną oleju, na dnie położyć liść laurowy, wyłożyć część kapusty, na kapustę położyć karkówkę, cebulę i pozostałą kapustę.
Na patelnię wlać ok.100ml gorącej wody, łopatką zebrać przypalone kawałki cebuli i tą wodą zalać kapustę w każdym naczyniu.
Naczynia przykryć przykrywką, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok godziny w temp. 180st.C. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia zdjąć przykrywki, by kapusta ładnie się przypiekła.
Smacznego:)
Można oczywiście upiec karkówkę w jednym naczyniu żaroodpornym.
Komentarze