KARKÓWKA ZAPIEKANA W KAPUŚCIE KISZONEJ

4.35 (219 ocen)

  • 30 min

Pyszne sycące danie z piekarnika

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej

    1 łyżeczka papryki słodkiej

    5 ziarenek ziela angielskiego

    5 liści laurowych

    pieprz, łyżeczka cukru

    3 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki

    1kg karkówki bez kości

    1 średnia cebula pokrojona w krążki

    0,5 litra bulionu z 1 kostki rosołowej (do polania dania przed pieczeniem)

    MARYNATA DO KARKÓWKI

    1 średnia cebula

    1 przyprawa do karkówki

    6 łyżek oleju

    4 ząbki czosnku

    1 łyżka miodu płynnego

    2 kopiaste łyżeczki musztardy chrzanowej

    przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

4.35 (219 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Karkówka zapiekana w kapuście kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę wypłukać, odsączy i pokroić. Dodać paprykę słodką, ziele angielskie, liście laurowe,

    pieprz, cukier oraz ketchup. Wszystko wymieszać i wstawić do lodówki.
  • 2. Karkówkę pokroić w plastry obsypać lekko przyprawa uniwersalna.

    Składniki na marynatę wymieszać i wetrzeć w mięso posypane wcześniej przyprawa uniwersalna,

    przekładać warstwami do naczynia żaroodpornego, najpierw przygotowana kapusta kiszona,

    następnie mięso w marynacie, cebula pokrojona w krążki i tak do wyrobienia składników.
  • 3. Wstawić do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
  • 4. Przygotować 0,5 l bulionu i zalać przygotowana karkówkę z kapustą kiszoną.

    Nakrywamy naczynie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 80 minut,

    następnie ściągamy nakrycie i dopiekamy jeszcze 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować