Karkówka po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę kroimy w plastry,
lekko rozbijamy. Obtaczamy
w rozkłóconym jajku i bułce tartej, podsmażamy na rozgrzanym
oleju.
2.Cebule i pieczarki obieramy,
kroimy w talarki, oprószamy
przyprawa uniwersalna i osobno podsmażamy
na oleju.
3.Sos: keczup mieszamy ze
szklanką wody, dodajemy
zmiażdżony czosnek, ocet,
musztardę i cukier. Mieszamy.
Wkruszamy kostkę rosołową.
Doprawiamy papryką, solą
i pieprzem. Zagotowujemy.
4.W naczyniu żaroodpornym
układamy warstwowo: cebulę
wymieszaną z łyżką sosu, plastry
karkówki i pieczarki. Polewamy
sosem. Zapiekamy
ok. godziny w piekarniku rozgrzanym
do temp. 180 °C.
Porady
Karkówkę podaję zwykle z ryżem i surówką z białej kapusty.
Komentarze