Karkówka po cygańsku

5 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To ulubione danie mojej rodziny. Nadaje się na każdą okazję, niezależnie od pory roku.

Składniki:

  • ● 1 kg karkówki
    ● 3 cebule
    ● 30 dag pieczarek
    ● jajko
    ● bułka tarta
    ● przyprawa uniwersalna
    ● olej
    Sos:
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 40 dag pikantnego keczupu
    ● 2 łyżki octu
    ● kostka rosołowa
    ● 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
    ● łyżeczka cukru
    ● łyżeczka soli
    ● łyżeczka musztardy
    ● 1/2 łyżeczki pieprzu
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę kroimy w plastry,
    lekko rozbijamy. Obtaczamy
    w rozkłóconym jajku i bułce tartej, podsmażamy na rozgrzanym
    oleju.
  • 2. Cebule i pieczarki obieramy,
    kroimy w talarki, oprószamy
    przyprawa uniwersalna i osobno podsmażamy
    na oleju.
  • 3. Sos: keczup mieszamy ze
    szklanką wody, dodajemy
    zmiażdżony czosnek, ocet,
    musztardę i cukier. Mieszamy.
    Wkruszamy kostkę rosołową.
    Doprawiamy papryką, solą
    i pieprzem. Zagotowujemy.
  • 4. W naczyniu żaroodpornym
    układamy warstwowo: cebulę
    wymieszaną z łyżką sosu, plastry
    karkówki i pieczarki. Polewamy
    sosem. Zapiekamy
    ok. godziny w piekarniku rozgrzanym
    do temp. 180 °C.

Porady

Karkówkę podaję zwykle z ryżem i surówką z białej kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować