Karkówka pieczona z pieczarkami

4.95 (155 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Aromatyczne mięso z marynaty ze smakowitymi pieczarkami.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg karczku
    0,5 kg drobnych pieczarek

    Marynata:
    pół szklanki oleju
    5 ząbków czosnku
    cebula
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka przyprawy do grila
    2 łyżeczki przyprawy do karkówki
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    2 liście laurowe
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka musztardy
    2 łyżki keczupu
Wystaw ocenę:

4.95 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka pieczona z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w centymetrowe plastry.
    Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki marynaty połączyć z olejem. Plastry karkówki przełożyć marynatą, przykryć i pozostawić w lodówce na 24 godziny.
  • 2. Pieczarki umyć.Karkówkę wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wysypać pieczarki. Podlać 1/4 szklanki wody. Piec pod przykryciem przez 60 min, a potem bez przykrycia przez 40 min. Jeżeli mięso jest na wierzchu polewać co jakiś czas powstałym sosem, żeby nie wyschło.

Porady

Taką karkówkę równie dobrze można upiec na grillu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Karkówka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować