Karkówka pieczona

5 (198 ocen)

  • 3 godz.

Pyszna i łatwa w przygotowaniu karkówka pieczona, która zastąpi nam kupne wędliny. Idealna na kanapeczki...

  • 3 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg karkówki bez kości
    6 ząbków czosnku
    0,5 łyżeczki Czubrycy zielonej
    0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
    1 łyżka oleju
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę umyć i osuszyć. Obrać czosnek, każdy ząbek przekroić wzdłuż na pół. (Ja daję dużo czosnku na tak małą porcję mięsa, gdyż uwielbiam jego delikatny smak i soczystość po upieczeniu). Mięso z każdej strony nakłuć nożem z ostrym szpicem. W powstałe otwory wcisnąć przekrojone ząbki czosnku.
  • 2. Karkówkę posmarować olejem. Następnie posolić, popieprzyć i posypać czosnkiem granulowanym, energicznie wetrzeć. Odstawić na 1 dzień do lodówki
  • 3. Po tym czasie posypać wierzch karkówki czubrycą i włożyć do rękawa do pieczenia. Do rękawa wlać 50 ml wody, parując nada mięsu soczystość. Piekarnik nagrzać do 210 stopni, wstawić do niego nasze mięso. Po 20 minutach obniżyć temperaturę do 180 stopni. Piec jeszcze 40 minut.
  • 4. Po upieczeniu wyjąć karkówkę z rękawa wraz z powstałym "sosem", który po zastygnięciu jest pyszną galaretką. Gdy ostygnie włożyć do lodówki. Następnie kroić w plastry i podawać do pieczywa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować