Karkówka nadziewana kapustą kiszoną i pieczarkami

4.5 (146 ocen)

  • 25 godz.

Zaletą tej pieczeni jest to,że bardzo smakuje na gorąca jako danie główne jaki i na zimno do pieczywa, serdecznie polecam:)

  • 25 godz.

Składniki:

  • 1,2 kg karkówki b/k
    1/2 cebuli
    sól,pieprz
    20 dag kapusty kiszonej
    4 pieczarki (same kapelusze)
    2 łyżki sosu teriayki
    1 łyżka smalcu
    1,5 szklanki wody
    Sos pieczarkowy:
    7-8 większych pieczarek
    1 łyżka smalcu
    1 łyżka sosu teriayki
    1 łyżka mąki
    1 szklanka wody
    pieprz
    Zalewa do piekarnika:
    1 litr wrzątku
    3 listki laurowe
    5 jagód jałowca
    2 łyżki sosu teriayki
    Dodatkowo:
    2 łyżki masła
    mocna nić bawełniana
    folia spożywcza
    folia alumniowa
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka nadziewana kapustą kiszoną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka obłożona cebulą 1. Mięso umyć, porządnie osuszyć i rozkroić, aby otworzyło się jak książka. Następnie odrobinę rozbić tłuczkiem do mięsa. Zbyt duże kawałki tłuszczu odkroić. Mięso z obu stron obficie oprószyć solą i pieprzem.
    Cebulę pokroić w plasterki średniej grubości i obłożyć nimi mięso z jednej strony (z tej na której planujemy ułożyć nadzienie).
    Zwinąć karkówkę w rulon, owinąć folia aluminiową i odłożyć do lodówki na 24 godziny.
  • Kapusta kiszona 2. Następnego dnia kapustkę posiekać dosyć drobno i przepłukać ją na sicie pod bieżącą wodą (jeśli nie jest zbyt kwaśna można tek etap opuścić). Pozostawić na chwilę do odcieknięcia. W rondelku roztopić smalec i wrzucić na niego kapustę. Chwilę ją podsmażyć. W 3/4 szklanki wody rozmieszać sos teriayki i wlać do kapusty. Dusić. Gdyby kapusta była jeszcze zbyt twarda ponownie podlać ją wodą (już bez sosu) i dusić do miękkości i do odparowania płynu. Gdy kapusta będzie miękka zdjąć rondel z ognia, dodać pieprz i wymieszać,lekko przestudzić. Rozłożyć kawałek folię spożywczą i ułożyć na niej kapustę, zwinąć w tzw. cukierek i odstawić do ostygnięcia.
  • Przygotowanie rolady 3. Mięso wyjąć z lodówki, zdjąć z niego cebule i ułożyć zimną kapustę. Pozostawiając wolne miejsce po bokach. Pieczarki oczyścić lub obrać ( raczej wybrać mniejsze lub średnie sztuki). Pieczarki ułożyć na kapuście. Mięso zwinąć, w roladę (najściślej jak się da) i za pomocą nici bawełnianej nadać jej kształt. Nić ciasno opleść wokół rolady. Roladę owinąć w folie aluminiową i odstawić na około 1 godzinę do lodówki.
  • Mięso w blaszce 4. Piekarnik rozgrzać do 225st.
    Mięso wyjąć z folii i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron (aby smaki i soki pozostały w środku-starać się nie nakłuwać mięsa podczas obracania bo będzie suche)na roztopionym maśle. Delikatnie przełożyć do blaszki do pieczenia mięsa.
    Przygotowanie zalewy:
    Do miski wlać wrzątek, dodać listki laurowe i sos teriayki. Wymieszać. Trzonkiem noża rozgnieść jagody jałowca i wrzucić je do miski.
    Zawartość miski wylać do brytfanki.
    Blaszkę nakryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec 80 minut.
    Po 60 minutach zdjąć folie i zmniejszyć temperaturę do 200 st i piec jeszcze przez 20 minut. Po wskazanym czasie wbić szpadkę od szaszłyka w mięso jeśli płyn który wypłynie będzie przeźroczysty mięso jest upieczone, jeśli lekko krwisty mięso dopiec.
    Upieczone mięso pozostawić na 10 minut na desce aby odpoczęło.
  • Pieczarki 5. Sos:
    Gdy mięso będzie się piekło zrobić sos.
    Pieczarki obrać lub oczyścić. Nóżki pokroić w plasterki a kapelusze w pół plasterki .W rondelku rozgrzać smalec. Wrzucić grzyby. Smażyć je do momentu gdy zmniejszą swoją objętość i lekko się zrumienią. Podlać je łyżką sosu teriayki. Dodać łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać. Wlać szklankę wody, zamieszać i zagotować. Zdjąć z ognia. Doprawić pieprzem. Sos gotowy.
  • 6. Przed podaniem pokroić roladę w plastry o grubości 1-1,5 cm i odrobinę polać sosem. Resztę sosu podać w sosjerce.

Porady

Składniki są podane dla rodziny 4-osobowej gdzie jest 2 dorosłych i dwoje małych dzieci .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować