Karkówka nadziewana kapustą kiszoną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, porządnie osuszyć i rozkroić, aby otworzyło się jak książka. Następnie odrobinę rozbić tłuczkiem do mięsa. Zbyt duże kawałki tłuszczu odkroić. Mięso z obu stron obficie oprószyć solą i pieprzem.
Cebulę pokroić w plasterki średniej grubości i obłożyć nimi mięso z jednej strony (z tej na której planujemy ułożyć nadzienie).
Zwinąć karkówkę w rulon, owinąć folia aluminiową i odłożyć do lodówki na 24 godziny.
2.Następnego dnia kapustkę posiekać dosyć drobno i przepłukać ją na sicie pod bieżącą wodą (jeśli nie jest zbyt kwaśna można tek etap opuścić). Pozostawić na chwilę do odcieknięcia. W rondelku roztopić smalec i wrzucić na niego kapustę. Chwilę ją podsmażyć. W 3/4 szklanki wody rozmieszać sos teriayki i wlać do kapusty. Dusić. Gdyby kapusta była jeszcze zbyt twarda ponownie podlać ją wodą (już bez sosu) i dusić do miękkości i do odparowania płynu. Gdy kapusta będzie miękka zdjąć rondel z ognia, dodać pieprz i wymieszać,lekko przestudzić. Rozłożyć kawałek folię spożywczą i ułożyć na niej kapustę, zwinąć w tzw. cukierek i odstawić do ostygnięcia.
3.Mięso wyjąć z lodówki, zdjąć z niego cebule i ułożyć zimną kapustę. Pozostawiając wolne miejsce po bokach. Pieczarki oczyścić lub obrać ( raczej wybrać mniejsze lub średnie sztuki). Pieczarki ułożyć na kapuście. Mięso zwinąć, w roladę (najściślej jak się da) i za pomocą nici bawełnianej nadać jej kształt. Nić ciasno opleść wokół rolady. Roladę owinąć w folie aluminiową i odstawić na około 1 godzinę do lodówki.
4.Piekarnik rozgrzać do 225st.
Mięso wyjąć z folii i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron (aby smaki i soki pozostały w środku-starać się nie nakłuwać mięsa podczas obracania bo będzie suche)na roztopionym maśle. Delikatnie przełożyć do blaszki do pieczenia mięsa.
Przygotowanie zalewy:
Do miski wlać wrzątek, dodać listki laurowe i sos teriayki. Wymieszać. Trzonkiem noża rozgnieść jagody jałowca i wrzucić je do miski.
Zawartość miski wylać do brytfanki.
Blaszkę nakryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec 80 minut.
Po 60 minutach zdjąć folie i zmniejszyć temperaturę do 200 st i piec jeszcze przez 20 minut. Po wskazanym czasie wbić szpadkę od szaszłyka w mięso jeśli płyn który wypłynie będzie przeźroczysty mięso jest upieczone, jeśli lekko krwisty mięso dopiec.
Upieczone mięso pozostawić na 10 minut na desce aby odpoczęło.
5.Sos:
Gdy mięso będzie się piekło zrobić sos.
Pieczarki obrać lub oczyścić. Nóżki pokroić w plasterki a kapelusze w pół plasterki .W rondelku rozgrzać smalec. Wrzucić grzyby. Smażyć je do momentu gdy zmniejszą swoją objętość i lekko się zrumienią. Podlać je łyżką sosu teriayki. Dodać łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać. Wlać szklankę wody, zamieszać i zagotować. Zdjąć z ognia. Doprawić pieprzem. Sos gotowy.
6.Przed podaniem pokroić roladę w plastry o grubości 1-1,5 cm i odrobinę polać sosem. Resztę sosu podać w sosjerce.
Porady
Składniki są podane dla rodziny 4-osobowej gdzie jest 2 dorosłych i dwoje małych dzieci .
Komentarze