Kapusta po staropolsku

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tę potrawę w mojej rodzinie gotuje się już od kilku pokoleń. Smakuje nawet tym, którzy nie lubią grochu.

Składniki:

  • ● 1 kg kiszonej kapusty
    ● 1 szkl. łuskanego grochu
    ● 3-4 ziemniaki
    ● cebula
    ● 5 dag wędzonego boczku
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Kapusta po staropolsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę płuczemy
    i odciskamy. Kroimy,
    zalewamy wodą.
    Gotujemy godzinę. Odcedzamy.
    Groch gotujemy
    30 minut.
    Ziemniaki obieramy i myjemy.
    Gotujemy 15 minut. Z grochu
    i ziemniaków robimy purée.
  • 2. Boczek kroimy w kostkę,
    wytapiamy. Cebulę kroimy
    w kostkę i wsypujemy do boczku.
    Szklimy. Mieszamy z kapustą
    i purée.

Porady

Na wigilię przygotowuję kapustę, nie dodając boczku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować