Kapusta kiszona w słoiki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wczoraj nie mogłam spać przez mój kręgosłup, a że mąż przywiózł od brata wielką kapustę pięciokilogramową więc półtora kilo liści odjęłam na gołąbki a z reszty zrobiłam kapustę kiszoną która będzie na zimę. Kiedyś to w beczce kisiło się kapustę i jeszcze nogami ugniatano teraz są coraz to prostsze i szybsze sposoby na ukiszenie kapusty. Jednym z szybszych sposobów jest mój przepis którym z wielką przyjemnością się z wami podzielę.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3,5 kg białej kapusty,

    3 płaskie łyżki soli,

    1 kg marchewki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kapusta kiszona w słoiki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kapusta 1. Przygotować kapustę z główki jeśli małe, obrać marchew. Do dużej miski dodać kapustę w liściach lub pokroić w mniejsze kawałki i zetrzeć na tarce jarzynowej lub poszatkować razem z marchwią. Następnie wsypać sól i za pomocą rąk ugniatać do czasu uzyskania soku.
  • kapusta 2. Gdy już mamy uzyskany sok z ugniatanej kapusty z marchwią. Wtedy do słoików ( jakie kto woli ) nakładać kapustę i zalać na równo z kapustą sokiem, szczelnie zakręcić i pozostawić na tydzień w ciepłym miejscu. Codziennie odkręcać pokrywkę i za pomocą łyżki drewnianej przebijać do dna aby wypuścić gaz. Jak już kapusta będzie ukiszona przenieść słoiki do piwnicy lub w chłodne miejsce.
  • kapusta 3. Taka swojska ukiszona kapusta zwłaszcza z dużą ilością marchwi świetnie nada się na surówki do drugich dań. Z podanych składników wyszło mi dwa i pół litrowych słoików. Jeśli ktoś lubi kminek też można dodać do kiszenia kapusty ( ja nie znoszę kminku ).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Bez gotowania Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować