Kapusta kiszona na ciepło

4.46 (163 ocen)

  • 30 min

Smaczny dodatek do obiadu podany na ciepło. Rodzinie najlepiej smakuje z kotletem mielonym i ziemniaczanym puree.

  • 30 min

Składniki:

  • na 5 porcji:
    1 kg kiszonej kapusty
    100 g wędzonego boczku
    2 duże ugotowane, rozgniecione ziemniaki
    1-2 łyżki posiekanego koperku
    1/2 łyżeczki mielonego kminku
    sól, świeżo mielony pieprz do smaku
    tłuszcz do podsmażenia boczku
Wystaw ocenę:

4.46 (163 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Kapusta kiszona

Kapusta kiszona na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną odsączyć z nadmiaru soku. Jeśli jest zbyt kwaśna, można ją przepłukać pod bieżącą wodą (ja tego nie robię). Następnie przełożyć kapustę do garnka, zalać ok 100 ml wody i podgotować pod przykryciem przez kilka minut.
  • 2. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojony wędzony boczek.
  • 3. Do garnka z kapustą dodać podsmażony boczek i dwa ugotowane w osolonej wodzie i zmiksowane bądź dobrze rozgniecione widelcem ziemniaki, doprawić kminkiem, solą i pieprzem do smaku.
  • 4. Gotować jeszcze przez chwilkę. Na końcu dodać posiekany koperek. Wymieszać. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu.

Porady

W ten sposób można przygotować także młodą kapustę. Będzie równie smaczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kminek Koper Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować