Kapusta czerwona na słodko

4.5 (179 ocen)

  • 60 min

Pyszny dodatek do obiadu. Ta kapusta jest bardzo aromatyczna, pachnie cynamonem i goździkami.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
    1 główka czerwonej kapusty średniej wielkości
    2 czerwone cebule
    1 duże słodkie i miękkie jabłko (używam Lobo)
    2 łyżki rodzynek
    ½ szkl. wody
    1 łyżka łagodnego miodu
    sok z pół cytryny
    ½ łyżeczki przyprawy do pierników
    sól, pieprz
    1 łyżka masła
    2 łyżki drobno posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kapusta czerwona na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę pokroić na cienkie paski ( ja to robię w ten sposób, że kroję ją na osiem części, wykrawam głąb i szatkuję dużym, ostrym nożem do mięsa).
    Cebulę pokroić w ćwierćplasterki, jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    W dużym garnku (około 5 litrowym) rozgrzać olej. Zeszklić cebulę, dodać kapustę, jabłko i rodzynki, zmniejszyć moc palnika i gotować pod przykryciem przez 1 godzinę. Od czasu do czasu zamieszać. Na początku, jak jeszcze kapusta nie puści soku, mieszać częściej. Po 45 minutach wlać wodę i gotować dalej jeszcze 15 minut. Teraz dodać miód, sok z cytryny, przyprawę do pierników, sól i pieprz do smaku, wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika, dodać masło i koperek. Podawać jako jarzynkę do obiadu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować