Kapuśniak ze świeżej kapusty na żeberkach

4.49 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Zupę z kapusty kojarzymy z kapuśniakiem robionym z kapusty kiszonej. Ja wolę jednak wersję ze świeżą kapustą, z którą zupa smakuje zupełnie inaczej, na pewno jest lżejsza:).

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 główka kapusty
    400g żeberek
    4 marchewki
    1 por
    1/2 selera
    1 cebula
    1 por
    1 pęczek koperku
    3 ziemniaki
    1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
    vegeta, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Kapuśniak ze świeżej kapusty na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę i koper siekamy, cebulę i por drobno kroimy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na dużych oczkach tarki. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki.
  • 2. W 2 litrach wody zagotowujemy żeberka. Zbieramy szumowiny. Dodajemy wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, vegetę, sól i pieprz. Gotujemy przez około 1 godzinę do miękkości mięsa i warzyw. Po tym czasie dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • 3. Na koniec dodajemy koncentrat, uzupełniamy wodę jeśli jest jej zbyt mało. Doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować