Kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem

4.5 (153 ocen)

Uwielbiam dania z młodej kapusty. Ten kapuśniak z młodej kapusty z pewnością niejednej osobie przypadnie do gustu

Składniki:

  • 3 skrzydełka
    1 główka młodej kapusty
    1 marchewka
    1 pietruszka
    3 ziemniaki
    1 puszka pomidorów
    1 cebula
    20 dag wędzonego boczku
    ziele angielskie
    liść laurowy
    sól, pieprz
    przyprawa do dań z kapusty
    siekany koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka wypłukać, zalać wodę, zagotować, odszumować. Dodać pokrojone warzywa: ziemniaki, marchew, cebulę, pietruszkę. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować, aż warzywa zmiękną.
  • 2. Boczek pokroi w kosteczkę, lekko go przyrumienić na patelni.
  • 3. Kapustę poszatkować.
  • 4. Do gotującego się wywaru z warzywami dodać kapustę i pomidory z puszki, a na kocu boczek i siekany koperek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do dań z kapusty.

Porady

Zamiast puszki pomidorów można użyć świeżych warzyw. Należy je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować