Kapuśniak z młodej kapusty na rosole

4.5 (143 ocen)

  • 30 min

pyszna zupa z wykorzystaniem pozostałego rosołu z dnia poprzedniego

  • 30 min

Składniki:

  • 2,5 litra rosołu
    1 mała główka młodej kapusty
    marchew 1 szt.
    seler 1/4 szt. (jeśli jest duży)
    por 1 szt.
    ziemniaki 5-6 szt.
    sos sojowy 1 łyżka stołowa
    koperek suszony 1 łyżka stołowa
    majeranek 1 łyżka stołowa
    pieprz biały mielony, sól papryka ostra w proszku do smaku
    śmietana 18 % ok 125 ml
    cebula 1 mala szt.
    ziele angielskie 6-8 kulek
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kapuśniak z młodej kapusty na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę umyć i poszatkować, ziemniaki, marchew ,seler obrać, umyć i pokroić w kostkę

  • 2. Por umyć i pokroić w plastry, a cebulę obrać, umyć ,przeciąć na połówkę,
  • 3. Do garnka wlać rosół (u mnie pozostały z poprzedniego dnia) jeśli wydaje się,że jest za mało dolać wody, zagotować
  • 4. Wrzucić poszatkowaną kapustę, pokrojone ziemniaki i pozostałe warzywa, dodać liście laurowe, ziele angielskie,
  • 5. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem około 20-25 minut
  • 6. Po koniec gotowania dodać sos sojowy, przyprawić do smaku
  • 7. Gorącą zupę rozlać na talerze
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować