Kapuśniak z kapusty kiszonej zasmażanej

4 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dziś wymyśliłam kapuśniak inny niż dotychczas, czyli kapustę kiszoną podsmażyłam na oleju. Powiem wam że ten pomysł okazał się świetnym rozwiązaniem na pyszną zupę kapuścianą. Uwielbiam kapuśniak tak mega kwaśny że aż dziób wykręca na drugą stronę, ale nie każdy lubi taką kwaśne zupy.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 550 g kości żeberkowych wieprzowych,

    6 - 8 ziemniaków ( w zależności od wielkości i gęstości zupy ),

    400 g kapusty kiszonej,

    2 marchewki 150 g,

    1 gałązka selera,

    1 kawałek pora,

    1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,

    1,5 łyżki majeranku,

    1,5 łyżeczki cukru,

    1 łyżka przyprawy z solą,

    3 łyżki oleju,

    1 pęczek natki pietruszki 25 g.
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Kapuśniak z kapusty kiszonej zasmażanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kapuśniak 1. Do garnka wlać dwa litry wody dodać kości żeberkowe na zupę, marchew pokrojoną dowolnie oraz wkroić liście selera i pora. Od czasu zagotowania gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na kościach, w międzyczasie zdjąć powstałe szumowiny. Gdy mięso jest już miękkie dodać ziemniaki ( ja pokroiłam w większą kostkę ), wsypać suszoną włoszczyznę oraz przyprawę z solą. Gotować do miękkości ziemniaków.
  • kapuśniak 2. W czasie gdy w zupie gotują się ziemniaki na patelnię wlać olej i dodać drobno pokrojoną kapustę kiszoną, podsmażyć ją do miękkości a miękkość będzie widoczna po zmianie koloru kapusty.
  • kapuśniak 3. Jak już ziemniaki w zupie są miękkie dodać podsmażoną kapustę, cukier oraz majeranek i pogotować jakieś 15 - 20 minut. Na koniec gotowania się zupy na średnim ogniu wkroić drobno posiekaną natkę pietruszki, zagotować i zdjąć z ognia.
  • kapuśniak 4. Ugotowany kapuśniak podałam z kawałkami mięsa z kości żeberkowych i obowiązkowo dużo pieprzu ziołowego ponieważ z tym pieprzem najlepiej mi smakuje mocno kwaśny kapuśniak. Jeśli ktoś nie lubi bardzo kwaśnego kapuśniaku wystarczy kapustę przed smażeniem przepłukać w zimnej wodzie i na durszlaku osuszyć z nadmiaru wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować