Kapuśniak z kapusty kiszonej i kaszy wiejskiej

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ja dziś nie próżnuje i obiad wcześniej gotuję choć bardzo źle się czuję. Podam wam z miłą chęcią przepis na zupę którą w dzieciństwie gotował nam dziadziuś a później i do chwili obecnej mama, choć z mama już nie mieszkam bo mam swoją rodzinę ale tradycyjne rodzinne dania bardzo często goszczą w moim domu, dlatego bardzo chętnie dzielę się tą tradycją z ludźmi. Jest mi bardzo miło gdy ktoś ugotuje z mojego przepisu a potem w komentarzu bardzo chwalą że przypomina im to dania z dzieciństwa.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Dowolny kawałek mięsa ( u mnie kostki żeberkowe 700 g ),

    6 - 8 ziemniaków ( w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy ),

    5 łyżek kaszy jęczmiennej wiejskiej,

    1 średnia marchew,

    kawałek pora ( część zielona ),

    300 g kapusty kiszonej,

    1 płaska łyżka majeranku,

    0,5 łyżki pieprzu ziołowego.

    dodatkowo : 100 g boczku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Kapuśniak z kapusty kiszonej i kaszy wiejskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać dwa litry wody, dodać mięso z kością oraz marchew pokrojoną dowolnie, gotować do miękkości mięsa na kościach.
  • zupa 2. Jak już mięso jest miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz od razu kaszę i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków oraz kaszy. W czasie gotowania się ziemniaków z kaszą wkroić liść pora doprawić zupę dowolną przyprawą z solą i nadal gotować.
  • zupa 3. Gdy ziemniaki i kasza są już miękkie dodać drobno pokrojoną kapustę kiszoną (jeśli ktoś lubi kwaśniejszą można dodać sok z kapusty lub sok z cytryny a dla lepszego smaku pół łyżeczki cukru) oraz majeranek. Gotować do miękkości kapusty w międzyczasie dodając pieprz ziołowy oraz podsmażony na skwarki boczek i nadal gotować do pełnej miękkości kapusty.
  • zupa 4. Gdy zupa jest już ugotowana odstawić aby wszystkie smaki połączyły się ze sobą, gdy postoi jest o wiele smaczniejsza.
  • zupa 5. Zupę podałam dodatkowo z dużą ilością pieprzu ziołowego bo moim zdaniem z tym właśnie pieprzem kapuśniak jest najsmaczniejszy ale to już sami musicie wypróbować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować