1/2 kg żeberek wieprzowych
700 g kapusty kiszonej +sok
2 marchewki
por
2 liście laurowe
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
4 ziemniaki
cebula
2 łyżki smalcu
łyżka mąki
sól ,pieprz
Kapuśniak na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka opłukałem ,pokroiłem na kawałki ,zalałem 1,5 l zimnej wody ,posoliłem i zagotowałem. Zebrałem szumowiny ,dodałem posiekaną kapustę wraz z sokiem ,por (w piórka) startą na dużych oczkach marchew ,liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ,gotowałem do miękkości kapusty. Ziemniaki obrałem ,pokroiłem w kostkę i gotowałem do ich miękkości. Na koniec posiekaną cebulę podsmażyłem na smalcu ,oprószyłem mąką ,dodałem trochę wywaru z zupy i wlałem do całości ciągle mieszając. Do smaku doprawiłem solą i pieprzem.
Komentarze