Kapuśniak na żeberkach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tradycyjna polska kuchnia.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1/2 kg żeberek wieprzowych
    700 g kapusty kiszonej +sok
    2 marchewki
    por
    2 liście laurowe
    po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
    4 ziemniaki
    cebula
    2 łyżki smalcu
    łyżka mąki
    sól ,pieprz

Kapuśniak na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka opłukałem ,pokroiłem na kawałki ,zalałem 1,5 l zimnej wody ,posoliłem i zagotowałem. Zebrałem szumowiny ,dodałem posiekaną kapustę wraz z sokiem ,por (w piórka) startą na dużych oczkach marchew ,liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ,gotowałem do miękkości kapusty. Ziemniaki obrałem ,pokroiłem w kostkę i gotowałem do ich miękkości. Na koniec posiekaną cebulę podsmażyłem na smalcu ,oprószyłem mąką ,dodałem trochę wywaru z zupy i wlałem do całości ciągle mieszając. Do smaku doprawiłem solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy