Kapuściane krokiety z kurczakiem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Danie jest wyjątkowe, ponieważ może stanowić zdrowszą wersję tradycyjnych naleśnikowych krokietów. Zamiast nich - dostarczamy pyszną porcję warzyw.

  • 60 min

Składniki:

  • NA 8 SZTUK:

    8 liści kapusty
    podwójna pierś kurczaka
    40 g suszonych pieczarek
    3 duże pomidory
    1 duża cebula
    pęczek koperku

    bułka tarta z mąką (do panierki) wymieszana w proporcji 1:1
    2 jajka
    sól, pieprz, olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania główne Krokiety Jajko

Kapuściane krokiety z kurczakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście kapusty sparzamy we wrzątku, aby zmiękły i dały się zawinąć.
  • 2. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i wrzucamy na rozgrzany olej. Oprószamy solą i pieprzem. Gdy mięso się zrumieni dodajemy pokrojoną cebulę a następnie pieczarki.
  • 3. Pomidory nacinamy na krzyż na górze i sparzamy we wrzątku. Obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i wrzucamy na patelnię. Wszystko razem smażymy aż pomidory zaczną się rozpadać. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy nieco oleju w razie potrzeby.
  • 4. Powstałym farszem napełniamy liście kapusty, na sam wierzch dajemy posiekany koperek i dokładnie zwijamy.
  • 5. Krokiety obtaczamy w jajku i bułce z mąką, dobrze dociskamy panierkę. Zrumieniamy na rozgrzanym oleju, podajemy gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować