Kania w cieście

4.5 (157 ocen)

  • 15 min

Przepis ten jest smaczną alternatywą do tzw. schabowego z kanii.

  • 15 min

Składniki:

  • Kanie,
    1 szkl czubata mąki,
    1 szkl mleka,
    2 jajka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    olej do smażenia,
    sól, pieprz, majeranek.
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kania w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane kanie posypane przyprawami 1. Mleko połączyć z mąką, roztrzepanymi jajkami i proszkiem. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką lub zmiksować aby otrzymać kremową konsystencję bez grudek. Kanie oczyścić, umyć i posypać przyprawami.
  • obsmarzanie na rumiano 2. Następnie maczać w cieście i obsmarzyć z obu stron na rumiano.
    Usmarzone kanie można podawać według własnych upodobań (z pieczonymi ziemniakami, z chlebem lub z surówkami)

Porady

Przygotowane kanie można także obtoczyć w mące, jajku i bułce i usmarzyć jak kotlet schabowy. Robiąc ciasto można także dodać sera żółtego startego na dużych oczkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kanie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować