co region to nazwa: kanapkowiec, metrowiec, wąż strażacki... :) u mnie w domu od lat nazywany "kanapkowym" :)
pyszne i efektowne ciasto.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
forma: keksówka - rozmiar w zależności od upodobania w mniejszej ciasto wyjdzie wyższe, w większej keksówce - oczywista sprawa - niższe, ale zawsze wyjdzie :)
biszkopt:
- 6 jaj
- niepełna szklanka mąki pszennej + dwie łyżeczki
- dwie łyżeczki kakao
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
- dwa budynie śmietankowe lub waniliowe z cukrem
- kostka masła
- 0,75l mleka
+ opcjonalnie posypka do wykończenia lub starta czekolada
Kanapkowiec/metrowiec/wąż strażacki - efektowne ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
1. oddzielamy żółtka od białek
2. ubijamy białka z cukrem, po ubiciu dodajemy powoli żółtka i miksujemy
3. do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką
4. powstałą masę podzielić na dwie części - do jednej dodać dwie łyżeczki mąki, do drugiej dwie łyżeczki kakao i wymieszać
5. masy przelać do keksówek i piec do suchego patyczka - góra dół - w 180 stopniach
krem:
1. budynie ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu z 0,75l mleka, po zagotowaniu wystudzić
2. masło ubić na puszystą masę - gdy będzie już ubite, dodawać porcjami zimny budyń i miksować do połączenia
składanie ciasta:
1. upieczone biszkopty kroimy na plastry - grubość około 1,5 - 2 cm
2. każdy z plastrów naprzemiennie smarujemy kremem i łączymy, czyli:
jasne ciasto -> krem -> ciemne ciasto -> jasne ciasto -> krem -> ciemne ciasto
i tak do wykończenia składników.
3. należy pamiętać żeby zostawić odrobinę kremu do "obłożenia ciasta" dookoła (boki i góra)
4. gotowe ciasto posypujemy startą czekoladą lub wybraną posypką.
WAŻNE:
CIASTO KROIMY POD SKOSEM! - w tym cały jego urok ;-)
inaczej całe nasze składanie "kanapek" pójdzie na marne ;-)
Komentarze