kanapkowiec/metrowiec/wąż strażacki - efektowne ciasto

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

co region to nazwa: kanapkowiec, metrowiec, wąż strażacki... :) u mnie w domu od lat nazywany "kanapkowym" :)
pyszne i efektowne ciasto.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • forma: keksówka - rozmiar w zależności od upodobania w mniejszej ciasto wyjdzie wyższe, w większej keksówce - oczywista sprawa - niższe, ale zawsze wyjdzie :)

    biszkopt:
    - 6 jaj
    - niepełna szklanka mąki pszennej + dwie łyżeczki
    - dwie łyżeczki kakao
    - szklanka cukru
    - łyżeczka proszku do pieczenia

    krem:
    - dwa budynie śmietankowe lub waniliowe z cukrem
    - kostka masła
    - 0,75l mleka
    + opcjonalnie posypka do wykończenia lub starta czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Metrowiec Biszkopty Kanapki

Kanapkowiec/metrowiec/wąż strażacki - efektowne ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:

    1. oddzielamy żółtka od białek
    2. ubijamy białka z cukrem, po ubiciu dodajemy powoli żółtka i miksujemy
    3. do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką
    4. powstałą masę podzielić na dwie części - do jednej dodać dwie łyżeczki mąki, do drugiej dwie łyżeczki kakao i wymieszać
    5. masy przelać do keksówek i piec do suchego patyczka - góra dół - w 180 stopniach

    krem:
    1. budynie ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu z 0,75l mleka, po zagotowaniu wystudzić
    2. masło ubić na puszystą masę - gdy będzie już ubite, dodawać porcjami zimny budyń i miksować do połączenia

    składanie ciasta:

    1. upieczone biszkopty kroimy na plastry - grubość około 1,5 - 2 cm
    2. każdy z plastrów naprzemiennie smarujemy kremem i łączymy, czyli:
    jasne ciasto -> krem -> ciemne ciasto -> jasne ciasto -> krem -> ciemne ciasto
    i tak do wykończenia składników.
    3. należy pamiętać żeby zostawić odrobinę kremu do "obłożenia ciasta" dookoła (boki i góra)
    4. gotowe ciasto posypujemy startą czekoladą lub wybraną posypką.

    WAŻNE:
    CIASTO KROIMY POD SKOSEM! - w tym cały jego urok ;-)
    inaczej całe nasze składanie "kanapek" pójdzie na marne ;-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować