Kanapka z jajkiem sadzonym, karmelizowaną cebulką i piklami

5 (158 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

To idealne śniadanie na zwalczenie syndromu dnia wczorajszego lub zastrzyk energii na chłodniejsze dni.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 bułki
    - 2 jajka
    - 2 ziemniaki
    - kilka pikli
    - 1 cebula
    - majonez
    - musztarda
    - masło
    - olej do smażenia
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Kanapka z jajkiem sadzonym, karmelizowaną cebulką i piklami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od cebuli. Na rozgrzane na patelni masło wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posypujemy solą. Szklimy ją na średnim ogniu, do momentu aż zmięknie i zbrązowieje, od czasu do czasu mieszając. Gdy przywiera do patelni, można podlać ją niewielką ilością wody. Na patelnię po karmelizowanej cebuli wrzucamy masło i podsmażamy przecięte na połówki bułki.
  • 2. Na rozgrzany olej wrzucamy obrane i pokrojone w ósemki ziemniaki i smażymy do osiągnięcia złocistego koloru.
  • 3. Na rozgrzane na patelni masło wbijamy jajka i smażymy w zależności od upodobań.
  • 4. Mieszamy musztardę i majonez w stosunku 1:1 i doprawiamy pieprzem i solą.
  • 5. Powstałym sosem musztardowo-majonezowym smarujemy bułki, układamy na nim karmelizowaną cebulkę i przykrywamy jajkiem. Dodajemy pokrojone w plastry pikle i przykrywamy drugą połówką bułki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Bułka Cebula Jajka Musztarda Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować