Sycąca tortilla z chrupiącymi warzywami i pyszną kremową pastą z tuńczyka, idealna gdy chcemy zjeść al fresco. Tortilla z tuńczykiem to idealna przekąska na lunch do pracy lub piknik na świeżym powietrzu.
Łatwy
Składniki:
- placki typu tortilla: 2 sztuki
- puszka tuńczyka w sosie własnym: 1 puszka
- cebula: 0.5 sztuki
- seler naciowy, łodyga: 0.5 sztuki
- Papryka czerwona świeża: 0.5 sztuki
- kukurydza z puszki: 4 łyżki
- sałata lodowa- liść: 2 sztuki
- musztarda ( ulubiona, do wyboru): 1 łyżka
- majonez light: 3 łyżki
- sok z cytryny: 0.5 łyżki
- koperek suszony lub świeży: 1 łyżeczka
- sól: 2 szczypty
- pieprz cayenne: 2 szczypty
Kanapka tortilla z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tuńczyka odsączonego z zalewy łączymy z pokrojoną drobno cebulą, papryką czerwoną, kukurydzą, pokrojonym w cienkie plasterki selerem naciowym. Następnie dodajemy majonez, musztardę, koperek, sok z cytryny, sól i pieprz cayenne. Całość dobrze mieszamy. Na placka tortilla kładziemy dość duży liść sałaty a następnie smarujemy go pastą z tuńczyka. Zaginamy najpierw dół placka a następnie każdy z jego boków. Tortilla z tuńczykiem na piknik jest gotowa.
Komentarze