Kalmary w sosie czosnkowym z makaronem penne

4.5 (141 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Owoce morza z makaronem .. potrawa z Grecji

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron penne: 400 gramów
    - kalmary: 400 gramów
    - czosnek ząbki: 4 sztuki
    - cebula: 0.5 sztuki
    - sól: 3 szczypty
    - pieprz: 2 szczypty
    - pomidor: 1 sztuka
    - przyprawa do potraw greckich: 1 łyżeczka
    - oliwa z oliwkek: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kalmary w sosie czosnkowym z makaronem penne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 40 dkg makaronu penne

    40 dkg kalmarów
    4 ząbki czosnku
    pół cebuli
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 pomidor lub garść koklailowych
    sól
    pieprz
    przyprawa do potraw greckich KAMIS
    2-3 łyżki oliwy

    Makaron ugotować w osolonej wodzie

    Czosnek zmiąć w prasce, cebulę drobno posiekać.
    Podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone w kostkę kalmary, podsmażyć po czym podlać ok pół szkl wody i dodać koncentrat i rozdrobniony pomidor.
    przyprawić do smaku i udusić do miękkości

    Makaron wymieszać z sosem, można posypać startym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Makaron Makaron penne Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować