Kalafior w cieście naleśnikowym

0 (0 ocen)

Przepis na smażonego kalafiora w cieście naleśnikowym znam od dawna, jednak nigdy nie chciał smakować tak, jak ten przygotowany przez moją Mamę. Ale udało mi się zdobyć przepis :)

Składniki:

  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
    ok. 1 szklanka mąki pszennej
    2 jajka
    1 główka kalafiora
    sól do smaku
    1 łyżeczka cukru
    olej do smażenia

Kalafior w cieście naleśnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W sporym garnku zagotowujemy osoloną wodę z dodatkiem cukru. Wkładamy do niej główkę kalafiora i podgotowujemy około 5 minut. Wyjmujemy, odsączamy i dzielimy kalafiora na różyczki.
    Z mąki , jajek , gazowanej wody przygotowujemy niezbyt gęste ciasto, które solimy do smaku.
    Maczamy kawałki kalafiora w tak przygotowanym cieście i smażymy w gorącym, głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Porady

Tak przygotowany kalafior powinien być chrupiący zarówno w środku, jak i na zewnątrz :) Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy