Kakaowo-orzechowe ślimaczki z kaszą manną

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Uwielbiam te ciasteczka i mogę przyznać, że znajdują się na mojej - dość pokaźnej liście ulubionych oraz autorskich przepisów. Są delikatne, kruche i posiadają pysznie kakaowo-orzechowy posmak. Z pewnością przypadną do gustu nie tylko dzieciom, ale również dorosłym.

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 10 większych sztuk)
    1/2 szklanki kaszy manny (u mnie orkiszowa; 1 szklanka = 250 ml)
    1/4 szklanki mąki żytniej (u mnie typ 720, można użyć mąki pszennej)
    1/4 szklanki mąki orzechowej (lub drobno zielonych orzeszków ziemnych)
    1 jajko
    4 łyżki roztopionego masła
    1 łyżka masła/pasty orzechowej
    5 łyżek cukru pudru (płaskich)
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Kakaowo-orzechowe ślimaczki z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wymieszać dłonią do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Powstałe ciasto podzielić na porcje wielkością przypominające spory orzech włoski.
    Następnie z każdego kawałka uformować wałeczek, który należy ściśle, ale delikatnie zwinąć w spiralę.
    Ciasteczka umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec około 12-15 minut w 180 stopniach.
    (Posiadam piekarnik gazowy.)

Porady

U mnie te ciasteczka znikają w zaprezentowanej wersji, ale możecie je wzbogacić odrobiną polewy czekoladowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować