kakaowe ciasteczka z bezą i orzeszkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Czasem zamiast ciasta lubię do kawki chrupnąć ciasteczko:) Same bezy są dla mnie za słodkie ale takie kakaowe ciastka z odrobiną bezy i orzechami są w sam raz. Dobrze zabezpieczone długo pozostają świeże, można więc upiec większą ilość.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na około 80 sztuk:
    na ciasto:
    175 g mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    125 g masła
    2 żółtka
    2 łyżki cukru pudru
    dodatkowo:
    2 białka
    3/4 szklanki cukru
    szklanka orzechów laskowych

Kakaowe ciasteczka z bezą i orzeszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z kakao. Dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. Owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i kieliszkiem wycinać kółka. Układać je na blaszce do pieczenia. Białka ubić na sztywno z cukrem. Pianę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać na ciastka. W każde wetknąć orzeszka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150*C i trzymać jeszcze około 5 minut, żeby bezy się wysuszyły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy