Kaiserschmarrn to austriacki pieczony omlet (inni zwą go naleśnikiem), który nie jest może pięknym daniem, ale smakuje wybornie. Carski omlet jest popularny w Austrii, Niemczech, Słowenii i na Węgrzech.
30 min
Składniki:
4 duże jajka
140 gramów mąki pszennej
145 ml mleka
cukier puder do posypania
masło, niesolone
szczypta soli
około 40 gramów cukru
bakalie (u mnie suszona żurawina)
dowolny dżem (opcjonalnie, do podania)
Kaiserschmarrn, austriacki naleśnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2.Przygotuj patelnię, w której można przygotowywać dania w piekarniku.
3.Ubijaj białka z solą, a kiedy zaczną przypominać pianę dodaj do nich cukier. Ubijaj do sztywnej piany.
4.Za pomocą trzepaczki połącz ze sobą mąkę, żółtka, bakalie i mleko.
5.Dodaj do mleczno-mącznej masy ubite białka i delikatnie wmieszaj je za pomocą łyżki.
6.Na patelni rozgrzej większą łyżkę masła. Wlej do patelni część naleśnikowej masy (tak na około 1 cm) i wstaw naczynie do piekarnika na około 10-15 minut.
7.Upieczony omlet rozerwij na mniejsze kawałki za pomocą widelca i podawaj na ciepło posypany cukrem pudrem i z dżemem.
Komentarze