KACZKA Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ

4.48 (164 ocen)

  • 60 godz.

Uwielbiam gotować dla rodziny i znajomych. Taką kaczkę z jabłkami przygotowuję bardzo często, jest bardzo smaczna, wszyscy ja uwielbiają.

  • 60 godz.

Składniki:

  • • 1 kaczka (1,5 kg)
    • 4 ząbki czosnku
    • 700 g jabłek
    • Sok z cytryny
    • 150 g suszonej żurawiny
    • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
    • 1 łyżeczka rozmarynu
    • 1 łyżka majeranku
    • 4 łyżki miodu
    • 1 łyżeczka cynamonu, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka z jabłkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubszą kostkę. Do jabłek dodaj żurawinę, cynamon, miód skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
  • 2. Kaczkę natrzyj solą, pieprzem, rozmarynem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pozostaw na 3-4 godziny w lodówce. Po tym czasie napełnij wnętrze kaczki wcześniej przygotowanym farszem i zszyj ją.
  • 3. Do rozgrzanego piekarnika do 175oC wstaw kaczkę umieszczoną w naczyniu żaroodpornym, piecz pod przykryciem ok. 2 godz. Co 30 minut podlewaj ją powstałym sosem. Na godzinę przed końcem pieczenia wlej wino, a na ostatnie 20 minut zdejmij pokrywę aby kaczka się zrumieniła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować