Kaczka z jabłkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubszą kostkę. Do jabłek dodaj żurawinę, cynamon, miód skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
2.Kaczkę natrzyj solą, pieprzem, rozmarynem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pozostaw na 3-4 godziny w lodówce. Po tym czasie napełnij wnętrze kaczki wcześniej przygotowanym farszem i zszyj ją.
3.Do rozgrzanego piekarnika do 175oC wstaw kaczkę umieszczoną w naczyniu żaroodpornym, piecz pod przykryciem ok. 2 godz. Co 30 minut podlewaj ją powstałym sosem. Na godzinę przed końcem pieczenia wlej wino, a na ostatnie 20 minut zdejmij pokrywę aby kaczka się zrumieniła.
Komentarze