Kaczka w majeranku

0 (0 ocen)

Polecam na świąteczny obiad.

Składniki:

  • Kaczka ok 2 kg
    1 kopiasta łyżeczka soli
    2 łyżki majeranku
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    1/3 łyżeczki chili
    1 łyżeczka cząbru
    szczypta pieprzu
    2 łyżki oleju

Kaczka w majeranku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę umyć, osuszyć.
    Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą i olejem, natrzeć kaczkę ze wszystkich stron i odstawiać na kilka godzin do lodówki.
    Piec w brytfannie pod przykryciem 2,5 godziny w temperaturze 180*C.

Porady

Jeśli kaczka jest większa czas pieczenia wydłużamy, miękkość mięsa sprawdzamy nakłuwając pierś w najgrubszym miejscu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy