Kaczka pieczona z wątróbką i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie natarzeć majerankiem, papryką, tymiankiem, czosnkiem, posolić i popieprzyć. Tak przygotowaną kaczkę odstawić w zimne miejsce na 2-3 godziny. Na patelnie dać 3 łyżki masła, pokrojoną cebulę w kosteczkę (zeszklić), do cebuli dorzucić pokrojoną w kosteczkę wątróbke. Chwilę smażyć na średnim ogniu, pod koniec smażenia dodać do smaku sól, pieprz i majeranek. Odstawiłam do podstygnięcia. Do miski wsypać 6 łyżek bułki tartej, dodałać wątróbkę pokroić cały pęczek natki pietruszki, wbić jajko i dokładnie wyrobić farsz (gdyby farsz był za suchy można wbić jeszcze jedno jajko).Tak przygotowanym farszem nadziać kaczkę. Farsz dokładnie w kaczce “ucisnąć”. Otwór kaczki zacerować dużą igłą z nitką. Na dno naczynia żaroodpornego dać łyżkę masła i położyć kaczkę i wokół niej jabłka przekrojone na 4 części. Przykryć naczynie. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i wstawić kaczkę na około 2,5 godz do pieczenia. W między czasie kaczkę polewać z wierzchu wytopionym tłuszczem z kaczki. Na koniec pieczenia kaczki zdjąć pokrywkę z naczynia i zostawić jeszcze chwilę w piekarniku żeby się przyrumieniła ze wszystkich stron. Kaczka jest pyszna i soczysta. Smacznego.
Komentarze