Kaczka pieczona z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczka pieczona z jabłkami --
Kaczka z jabłkami, czyli tradycyjna kaczka po polsk
Porcja dla: 4 OSÓB
Kaczkę natrzyj przyprawami.
Obierz cztery jabłka i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój je na ćwiartki. Posyp je łyżką majeranku i włóż do kaczego brzuszka. Zszyj nitką bawełnianą, aby kaczka się nie rozpadła w trakcie pieczenia.
Brytfannę wysmaruj tłuszczem i ułóż na niej kaczkę. Piecz ją przez ok. 2 godziny w temperaturze 180 stopni C. Gdy kaczka ma już złocisty kolor, przykryj ją folią aluminiową.
Po około godzinie pieczenia wytopi się tłuszcz z kaczki. Jedną do dwóch łyżeczek płynnego smalcu przelej na patelnię i zabierz się na duszenie jabłek.
Pozostałe 4 jabłka pokrój najpierw na ćwiartki, a następnie jeszcze na pół. Wrzuć je na rozgrzany tłuszcz i dodaj do nich sok z cytryny oraz cukier. Dodaj jeszcze odrobinę majeranki. Duś pod przykryciem, aż jabłka zmiękną, ale się nie zagotują.
Upieczoną kaczkę podziel na porcje i podawaj z uprażonymi jabłkami
Komentarze