Kaczka pieczona z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Kaczka z jabłkami w tym wydaniu smakuje wyśmienicie, a przy tym jest dość prosta do zrobienia. Oto przepis na kaczkę faszerowaną jabłkami .

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Korpus kaczki
    0,5 łyżki pieprzu
    1 łyżka soli
    3 łyżki majeranku
    8 jabłek
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka pieczona z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczka pieczona z jabłkami --

    Kaczka z jabłkami, czyli tradycyjna kaczka po polsk

    Porcja dla: 4 OSÓB



    Kaczkę natrzyj przyprawami.

    Obierz cztery jabłka i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój je na ćwiartki. Posyp je łyżką majeranku i włóż do kaczego brzuszka. Zszyj nitką bawełnianą, aby kaczka się nie rozpadła w trakcie pieczenia.

    Brytfannę wysmaruj tłuszczem i ułóż na niej kaczkę. Piecz ją przez ok. 2 godziny w temperaturze 180 stopni C. Gdy kaczka ma już złocisty kolor, przykryj ją folią aluminiową.

    Po około godzinie pieczenia wytopi się tłuszcz z kaczki. Jedną do dwóch łyżeczek płynnego smalcu przelej na patelnię i zabierz się na duszenie jabłek.

    Pozostałe 4 jabłka pokrój najpierw na ćwiartki, a następnie jeszcze na pół. Wrzuć je na rozgrzany tłuszcz i dodaj do nich sok z cytryny oraz cukier. Dodaj jeszcze odrobinę majeranki. Duś pod przykryciem, aż jabłka zmiękną, ale się nie zagotują.

    Upieczoną kaczkę podziel na porcje i podawaj z uprażonymi jabłkami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować