U nas lubimy drób. Sięgamy po kurczaki, gęsi, kaczki i to właśnie tą ostatnią dziś podaję Wam na talerzu. Kaczka faszerowana jabłkami smakuje wyśmienicie.
3 godz.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
1 kaczka ( ok. 2,5kg )
przyprawa do drobiu
3 - 4 kwaśne jabłka
Kaczka faszerowana jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawą do drobiu. Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. Po tym czasie kaczkę układamy w naczyniu żaroodpornym. Jabłka myjemy, kroimy na 8 (wykrawając gniazda nasienne). Następnie jabłkami faszerujemy kaczkę.
Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym piekarniku (200C) przez 2 godziny.
Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 30 min. Na każdy 1 kg kaczki przypada 1 godzina pieczenia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze