Kaczka faszerowana jabłkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

U nas lubimy drób. Sięgamy po kurczaki, gęsi, kaczki i to właśnie tą ostatnią dziś podaję Wam na talerzu. Kaczka faszerowana jabłkami smakuje wyśmienicie.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kaczka ( ok. 2,5kg )
    przyprawa do drobiu
    3 - 4 kwaśne jabłka

Kaczka faszerowana jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawą do drobiu. Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. Po tym czasie kaczkę układamy w naczyniu żaroodpornym. Jabłka myjemy, kroimy na 8 (wykrawając gniazda nasienne). Następnie jabłkami faszerujemy kaczkę.
    Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym piekarniku (200C) przez 2 godziny.
    Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 30 min. Na każdy 1 kg kaczki przypada 1 godzina pieczenia.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy