Pyszny domowy syrop przygotowany z soku z cytryny, miodu i imbiru z dodatkiem goździków. Taki syrop posiada wiele różnych właściwości pomocnych przy zwalczaniu przeziębienia. Polecam.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 duże soczyste cytryny
miód
40 g imbiru
kilka goździków
wyparzony słoiczek
Domowy syrop cytrynowo - miodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytryny myjemy i delikatne rolujemy na blacie kuchennym lub stole, lekko dociskamy. Kroimy na pół i wyciskamy sok. Imbir obieramy łyżeczką i kroimy w cienkie plasterki.
Do wyparznego słoiczka wlewamy po 3 łyżeczki płynnego miodu, 3 łyżeczki soku z cytryny, wkładamy 3 plasterki imbiru. Robimy tak do czasu, aż składniki nam się wyczerpią. Na samym końcu wkładamy goździki. Słoik zakręcamy i wstawiamy na 24 godziny do lodówki.
Po tym czasie syrop jest gotowy do spożycia.
Komentarze