Jogurtowiec ze słonym karmelem

4.35 (185 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Lekkie ciasto wykonane na bazie jogurtów greckich, wykończone domowym, słonym karmelem, który idealnie przełamuje słodycz wypieku.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    2 duże jogurty greckie po 400 g każdy w temperaturze pokojowej
    1 szklanka cukru
    4 jajka w temperaturze pokojowej
    60 g waniliowego budyniu w proszku
    0,5 szklanki oleju
    0,5 paczki biszkoptów

    Karmel:
    200 g białego cukru
    85 g zimnego masła w kawałkach
    120 ml śmietany kremówki
    3/4 łyżeczki soli

    Do dekoracji:
    karmelowe ptasie mleczko
Wystaw ocenę:

4.35 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Ciasto jogurtowe

Jogurtowiec ze słonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jogurtowiec ze słonym karmelem 1. Cukier wsypujemy do rondelka o grubym dnie, tak aby równomiernie je pokryć. Włączamy średni ogień i czekamy aż cukier się rozpuści, nie mieszamy, tylko wstrząsamy. Uważamy, aby cukier się nie przypalił i nie znalazł na ściankach rondelka.
    Następnie dodajemy pokrojone masło i energicznie mieszamy trzepaczką - około 2 minuty, aż się połączy z cukrem. Ostrożnie dodajemy śmietanę i ponownie łączymy. Gotowy sos doprawiamy solą i przelewamy do słoika. Chłodzimy i przechowujemy w lodówce, aż zgęstnieje. Jeżeli będzie go za dużo do ciasta, spokojnie może stać w lodówce nawet 2 tygodnie.
  • 2. Białka oddzielamy od żółtek.
    Żółtka ucieramy z połową szklanki cukru na jasną i puszystą masę, dodajemy jogurty, olej i budyń w proszku. Miksujemy na niskich obrotach do dokładnego połączenia składników.
    Białka ubijamy na sztywno, na koniec dodając drugą połowę szklanki cukru.
    Do masy z jogurtami dodajemy ubite białka, całość delikatnie mieszamy łyżką.
    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni w funkcji góra-dół. Tortownicę, np. 24 cm wyklejamy papierem do pieczenia (spód i boki).
    Spód blaszki wykładamy biszkoptami. Na nie wylewamy przygotowaną masę i wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy przez około 50-60 minut. Po upieczeniu zostawiamy tortownicę w uchylonym piekarniku. Schłodzone ciasto obficie polewamy zimnym karmelem i dekorujemy ptasim mleczkiem. Jogurtowiec przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Jogurt Ser biały Słony karmel

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować