Lekkie ciasto wykonane na bazie jogurtów greckich, wykończone domowym, słonym karmelem, który idealnie przełamuje słodycz wypieku.
1 godz. 30 min
Dla 1 osoby
Średni
Składniki:
Ciasto:
2 duże jogurty greckie po 400 g każdy w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
4 jajka w temperaturze pokojowej
60 g waniliowego budyniu w proszku
0,5 szklanki oleju
0,5 paczki biszkoptów
Karmel:
200 g białego cukru
85 g zimnego masła w kawałkach
120 ml śmietany kremówki
3/4 łyżeczki soli
Jogurtowiec ze słonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier wsypujemy do rondelka o grubym dnie, tak aby równomiernie je pokryć. Włączamy średni ogień i czekamy aż cukier się rozpuści, nie mieszamy, tylko wstrząsamy. Uważamy, aby cukier się nie przypalił i nie znalazł na ściankach rondelka.
Następnie dodajemy pokrojone masło i energicznie mieszamy trzepaczką - około 2 minuty, aż się połączy z cukrem. Ostrożnie dodajemy śmietanę i ponownie łączymy. Gotowy sos doprawiamy solą i przelewamy do słoika. Chłodzimy i przechowujemy w lodówce, aż zgęstnieje. Jeżeli będzie go za dużo do ciasta, spokojnie może stać w lodówce nawet 2 tygodnie.
2.Białka oddzielamy od żółtek.
Żółtka ucieramy z połową szklanki cukru na jasną i puszystą masę, dodajemy jogurty, olej i budyń w proszku. Miksujemy na niskich obrotach do dokładnego połączenia składników.
Białka ubijamy na sztywno, na koniec dodając drugą połowę szklanki cukru.
Do masy z jogurtami dodajemy ubite białka, całość delikatnie mieszamy łyżką.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni w funkcji góra-dół. Tortownicę, np. 24 cm wyklejamy papierem do pieczenia (spód i boki).
Spód blaszki wykładamy biszkoptami. Na nie wylewamy przygotowaną masę i wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy przez około 50-60 minut. Po upieczeniu zostawiamy tortownicę w uchylonym piekarniku. Schłodzone ciasto obficie polewamy zimnym karmelem i dekorujemy ptasim mleczkiem. Jogurtowiec przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Komentarze