Jogurtowe ciasto z czekoladą i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, lekkie i niezwykle smaczne

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    250 gramów jogurtu naturalnego
    100 gramów białej czekolady
    100 ml oleju rzepakowego
    3 średnie jajka
    250 gramów mąki orkiszowej tortowej
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka proszku do pieczenia
    2 łyżki mleka
    sok i skórka z połowy cytryny
    Pół łyżeczki ekstraktu z prawdziwej wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Jogurtowe ciasto z czekoladą i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni. Truskawki myję, kroję na połówki.
    Jogurt i jajka wyjmujemy z lodówki na 20 minut przed pieczeniem.
    W garnuszku z grubym dnem kładę podzieloną na rządki czekoladę, roztapiam ją z łyżką oleju i mlekiem. Ja trzymam mieszankę na płycie, około minuty, a potem ciągle mieszając czekam aż czekolada się roztopi. Studzę masę.
    Ucieram jajka z cukrem i dokładnie ucieram na jasny krem, dolewam olej, jogurt i wanilię. Dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na końcu dosypuję mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszam wszystkie składniki- nie trzeba tego robić bardzo dokładnie i zbyt długo. Na końcu czas na czekoladową masę, łączę ją z ciastem.
    Ciasto wylewam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu układam owoce, placek piekę 45 minut w 190 stopniach.
    Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Czekolada Jogurt Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować