Jogurtowa łączka

0 (0 ocen)

Dla najmłodszych

Składniki:

  • 3 gotowe blaty biszkoptowe
    1 puszka mandarynek
    6 łyżek żelatyny
    sok i skórka tarta z jednej cytryny
    2 szkl. jogurtu
    2,5 szkl śmietany kremówki
    2 tarebki cukru waniliowego
    1,5 łyz ki cukru pudru
    4 łyżki posiekanych pistacji

Jogurtowa łączka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy spęcznieje, rozpuścić , podgrzewając. Mandarynki odsączyć, 2 szkl śmietanki ubić na sztywno z 1 cukrem waniliowym oraz 1 łyżka cukru pudru. Jogurt wymieszać ze skórka cytrynową oraz z sokiem z cytryny. Połączyć z ubitą śmietana oraz schłodzona żelatyną
  • 2. Jeden blat umieścić w tortownicy, posmarować połową tężejącego kremu. Nałożyć mandarynki. Przykryć drugim blatem, rozsmarować resztą kremu i przykryć ostatnim biszkoptem. Schłodzić.
  • 3. Resztę śmietanki ubić z 1 cukrem waniliowym. Wierzch i boki tortu posypać bita śmietana. Posypać pistacjami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy