Jeżynowy sernik fit

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Idealny letni deser, to deser na zimno ;)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g jeżyn
    4 łyżki żelatyny
    2 szklanki płatków owsianych
    2 banany
    2 łyżki miodu
    800 g jogurtu naturalnego (2 duże kubeczki)
    500 brzoskwiń
    1 galaretka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jeżynowy sernik fit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżyny opłukać, wrzucić do garnka gotować około 20 minut, a następnie przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek i szypułek. Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody, a kiedy spęcznieje podgrzać do rozpuszczenia i wlać do masy jeżynowej, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
    Płatki zmiksować w blenderze, dodać rozgniecionego banana i miód, ponownie zmiksować i wyłożyć na tortownicę, wyrównać i wstawić do lodówki. Jogurt zmiksować z wystudzoną masą jeżynową i wylać na owsiany spód. Na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwiń. Wstawić do lodówki.
    Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i lekko tężejącą wylać na sernik. Schłodzić do całkowitego stężenia. Smacznego :)

Porady

Sernik można podzielić na 10 porcji. Kaloryczność 1 porcji to 210 kcal. Węglowodany 36,2 g Tłuszcze 3,4 g Białko 9,5 g

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować