Jeżynowiec z korzenną nutą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszyste i proste w wykonaniu ciasto ze wspaniałymi leśnymi jeżynami. Lekki korzenny posmak sprawia, że to ciasto jest inne niż wszystkie.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BLACHA 25x27

    3 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    pół szklanki oleju
    3 jajka M
    łyżeczka przyprawy korzennej
    łyżka cukru waniliowego
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    2 szklanki jeżyn
    tłuszcz bułka tarta do formy

Jeżynowiec z korzenną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać przez sito do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać resztę składników (prócz jeżyn) i wszystko zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 2. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto. Na wierzch posypać obficie jeżynami.
  • 3. Piec 50 minut w 200 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy