Jesienny ramen - krem z jesiennych warzyw z grzybami i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jesień i zima to u mnie ( i pewnie nie tylko u mnie ) taka pora, kiedy zdecydowanie chętniej sięgam po wszelkiego rodzaju gorące zupy albo dania jednogarnkowe.

Inspirują mnie targi, stragany pełne warzyw i jesienne pola uginające się pod ciężarem dyni.

Kocham smaki jesieni!

Kocham smaki jesieni, bo własnie do tych jesiennych smaków tak bardzo pasują moje ukochane orientalne smaki - kumin, kurkuma, curry, szafran itd.

Dziś, zainspirowana tymi smakami jesieni przygotowałam dla Was przepis na przepyszną zupę.

Śmieję się że to trochę taki nasz polski ramen, bo jest w nie tak wiele składników.

Składników, które łącząc się ze sobą tworzą fantastyczną całość, której nikt się nie oprze!

Koniecznie spróbujcie!

Zachwyćcie się razem ze mną!

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * świeże, miękkie, soczyste pomidory - 4-5 szt

    * dynia np. Hokkaido - ok. 200 g

    * duża marchew - 1 szt

    * cebula - 2 szt

    * czosnek - 2 ząbki

    * śmietana gęsta 18% - ok. 150 ml

    * bulion warzywny - ok. 500 ml

    * przyprawy: kumin, cząber, słodka papryka, sól, pieprz, chilli

    DODATKOWO:

    * szpinak świeży - 2 garści

    * czosnek - 2 ząbki

    * makaron nitki

    * małe pieczarki lub inne, ulubione grzyby

    * masło min. 82%

    * gałka muszkatołowa, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ramen Krem

Jesienny ramen - krem z jesiennych warzyw z grzybami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Do garnka wkładamy łyżkę masła, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek - przesmażamy, uważając, by nie przypalić czosnku - stanie się gorzki.

    Dodajemy oczyszczoną i pokrojoną dynię, marchew oraz sparzone wcześniej i obrane ze skórki pomidory - przesmażamy na małym ogniu ok. 5 minut.

    Zalewamy bulionem, gotujemy aż warzywa się rozpadną, tak by móc je zblendować ( ja sobie zostawiłam kilka plastrów marchewki w całości ).

    Po zblendowaniu dodajemy śmietanę hartując wcześniej - gotujemy.

    Doprawiamy do smaku.

    Nie będę Wam pisała tutaj ile czego, bo ta naprawdę zależy to od waszych upodobań - pamiętajcie, że ja lubię bardziej ostre.

    W tym czasie na patelni ponownie rozpuszczamy odrobin  masła, dodajemy oczyszczone grzyby, podsmażamy.

    Wrzucamy umyty szpinak, doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową i smażymy jeszcze kilka minut ( grzyby muszą być miękkie ).

    Podajemy na gorąco z makaronem. 

    U mnie jeszcze trochę świeżych ziół i kolorowy pieprz dla podkręcenia smaku!

    Gorąco polecam!

    Spróbujcie!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.97 (185 ocen)

Zupa krem z warzyw.

To może cię zainteresować