Jesienne muffiny z dynią i amarantusem

4.5 (163 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Te muffinki zapakowane do pudełka godzą interesy rodziców, bo dali dziecku zdrowe i wartościowe śniadanie oraz dziecka, bo dostało do szkoły swoje ulubione babeczki. Długo zachowują świeżość.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - puree z dyni: 0.5 szklanki
    - jajka: 1 sztuka
    - mleko (3/4 szklanki): 0.75 szklanki
    - olej rzepakowy: 3 łyżki

    - mąka (pszenna razowa typ 2000): 0.5 szklanki
    - mąka (amarantusowa 1/3 szkanki): 0.33 szklanki
    - popping (z amarantusa 1/4 szklanki): 0.25 szklanki
    - płatki owsiane (1/4 szklanki): 0.25 szklanki
    - otręby pszenne (1/4 szklanki): 0.25 szklanki
    - cukier (trzcinowy): 3 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Muffinki Puree

Jesienne muffiny z dynią i amarantusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jesienne muffiny z dynią i amarantusem 1. W jednej misce wymieszałam składniki mokre, a w drugiej misce składniki suche. Połączyłam zawartość obu misek, mieszając widelcem tylko do połączenia się składników.
  • 2. Formę do muffinek wyłożyłam papilotkami. Ciastem wypełniłam niemal całe foremki, ponieważ muffinki bardzo niewiele rosną. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez 25 minut. Studziłam około 5 minut w formie, następnie wyjęłam babeczki na kratkę kuchenną.
  • 3. *Te muffiny, w przeciwieństwie do większości innych, dużo smaczniejsze są na drugi dzień niż w dniu pieczenia i są równie smaczne przez kolejne 3-4 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amarantus Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować