Jesienne kaszotto z leśnymi grzybami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kaszotto jest alternatywą dla nudnych obiadów. Łatwe w przygotowaniu a zarazem z typowo polskich produktów. Aromatyczne i smaczne...

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g kaszy pęczak
    200 g świeżych leśnych grzybów (mogą być mrożone)
    250 ml białego wytrawnego wina
    1 litr bulionu
    1 duża cebula szarotka
    1 mały por -tylko biała część
    1 ostra papryczka
    1-2 ząbki czosnku
    Ser chedarr
    Pęczek koperku
    Masło klarowane
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jesienne kaszotto z leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule, pora, czosnek i papryczkę drobno kroimy, a grzyby na większe kawałki.
    W głębokiej patelni na maśle smażymy cebulę, pora i czosnej do zeszklenia . Dosypujemy kaszę i podsażamy mieszając aż będzie błyszcząca od tłuszczu. Zalewamy winem i dusimy do momentu odparowania wina. Dodajemy chochelką ciepły bulion, każdą kolejną porcję po wchłonięciu się poprzedniej cały czas mieszając.
    W międzyczasie na 2 patelni podsmażamy papryczke i grzyby do zrumienienia. Łączymy wszystkie składniki wraz z posiekanym drobno koperkiem na 10 min przed końcem gotowania. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
    Kaszotto powinno mieć lekko kleistą konsystencje i wtedy można je podawać posypane startym serem.

Porady

Zamiast kaszy pęczak można użyć kaszy gryczanej niepalonej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kasza Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować