Jesienna zupa z fasoli mung

4.48 (185 ocen)

  • 60 min

Przepyszna zupa na jesienna pogodę.Bardzo mi posmakowała.Pożywna, rozgrzewajaca - dla zmarzluchów idealna :) Na pewno powtórzę ja nie raz tej jesieni i zimy.

  • 60 min

Składniki:

  • 250g fasoli mung
    1,5l wody
    3 liście laurowe
    łyżeczka soli
    1 ziemniak
    1 marchew
    1 korzeń pietruszki
    1 łyżka masła badź oleju rzepakowego
    łyżeczka kurkumy
    1 zabek czosnku
    1 cebula
    mały słoiczek przecieru pomidorowego
    mielona ostra papryka
    1 łyżka oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.48 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Jesienna zupa z fasoli mung - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalać wodę. Dodać liście laurowe i sól. Gotować ok. 15-20 minut.
    Po tym czasie dodać masło, kurkumę oraz pokrojonego ziemniaka, marchew i korzeń pietruszki. Gotować, aż warzywa zmiękna.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Przesmażyć na nim posiekana cebulę. Dodać mielona paprykę, zmiażdżony czosnek oraz przecier. Chwilkę przesmażyć a następnie dodać do zupy. Wymieszać. Gotować jeszcze z 5 minut.

Porady

Podawać sama lub z ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować