Kapusta warzywna brukselska, nieprzegotowana wynagrodzi nam to cudownym smakiem. Zawsze kojarzy się z jesiennymi warzywami.
1 godz. 30 min
Składniki:
400 g brukselki
100 g karkówki
100 g wędzonki
2 marchewki
1 pietruszka
sól
pieprz
pół selera
ząbek czosnku
pęczek koperku
pół szklanki śmietany do zup
3 woreczki ryżu
Jesienna zupa z brukselki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa pokroiłem w kostkę. Włożyłem do garnka zalałem 2 litrami wody, dodałem wędzonkę i karkówkę. Ugotowałem wywar z włoszczyzny i mięsa. Do prawie miękkich warzyw dodałem brukselkę, posoliłem, gotowałem do miękkości. Zabieliłem śmietaną. Osobno ugotowałem ryż, który dodałem do ugotowanych warzyw. Posypałem pokrojonym koperkiem.
Komentarze