Jednogarnkowy gulasz z młodych warzyw (wiosenny / letni gulasz)

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Wiosna i lato to czas kiedy staram się wykorzystywać w kuchni młode warzywa ile tylko się da. I tak powstał ten przepyszny gulasz, na który dziś zapraszam. Przepis na około 8 porcji.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
    1 kg młodych ziemniaków
    pęczek marchewki
    1 kalafior
    1 mała kapusta
    500g fasolki szparagowej
    2 cebule
    3 duże pomidory
    1 pęczek koperku
    1 pęczek natki pietruszki
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, tymianek
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Jednogarnkowy gulasz z młodych warzyw (wiosenny / letni gulasz) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę kroimy w kostkę. Ziemniaki i marchew skrobiemy. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, marchew w plastry. Kalafior dzielimy na różyczki, kapustę, koperek i natkę siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Fasolkę kroimy na mniejsze części. Pomidory obieramy, kroimy w kostkę.
  • 2. Na dużym ogniu, na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy łopatkę do mocnego zarumienienia. Dodajemy wszystkie warzywa oprócz ziemniaków oraz koperek i pietruszkę. Zalewamy 250 ml wody, dusimy pod przykryciem przez około 1 h.
  • 3. Po tym czasie dodajemy ziemniaki, dusimy aż zmiękną, przez około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować