Jarzynowa z kaszą pęczak na żołądkach drobiowych

5 (180 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dziś u nas poleca się zupka jarzynowa pyszna i zdrowa a to za sprawą kaszy pęczak jęczmiennej. Zupa sporo czasu się gotuje ze względu na żołądki ale to normalne jeżeli chce się aby były mięciutkie. Jak już dobrze wiecie jestem zupo maniakiem i mąż również bardziej jest za zupami no i w sumie nimi bardziej się człowiek najada. Pamiętam u mnie w domu rodzinnym też mama gotowała nam zupki bo zawsze krzyczeliśmy że chcemy polewkę tak właśnie mówiliśmy na zupki. Dziadziuś też nam zawsze gotował zupki, smak jego zup pamiętam do dziś.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 szklanki kaszy pęczak jęczmiennej,
    520 g żołądków drobiowych,
    6 - 8 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ),
    2 łyżki suszonej włoszczyzny,
    3 ziarenka ziela angielskiego,
    1 liść laurowy,
    2 łyżki ulubionej przyprawy uniwersalnej,
    250 g mieszanki europejskiej,
    50 ml śmietany 30 %,
    25 g świeżej natki pietruszki,
    1 mały kawałek tłuszczu z gęsi.
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Jarzynowa z kaszą pęczak na żołądkach drobiowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Dzień wcześniej kaszę pęczak dokładnie wypłukać i namoczyć ją w dwóch i pół szklanki wody. Tuż przed przygotowywaniem zupy z kaszy odlać wodę przelać kaszę na sitko aby ociekła woda. Gdy już mamy przygotowana kaszę wtedy do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać umyte żołądki drobiowe oraz od razu wsypać odsączona z wody kaszę. Od czasu zagotowania się wywaru zmniejszyć ogień, zebrać powstałe szumowiny i na wolnym ogniu gotować do pełnej miękkości żołądków.
  • zupa 2. Gdy w wywarze żołądki i kasza są już wystarczająco miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i od razu dodać mieszankę europejską ( uwielbiam ją ponieważ ma duże warzywa ), wsypać swoją ulubioną przyprawę uniwersalną i jeśli macie to dodać tłuszcz z gęsi jeżeli nie ma można dodać łyżkę oleju, dodać również ziela angielskie oraz liść laurowy jak również suszoną włoszczyznę dla ładniejszego zapachu zupy i całość na wolnym ogniu od zagotowania gotować do miękkości ziemniaków oraz dodanych mrożonych warzyw. Jak już ziemniaki i warzywa są miękkie wlać śmietanę.
  • zupa 3. Gdy już została wlana śmietana i szybkim ruchem zamieszamy całą zupę lekko ze śmietaną zagotować. Następnie wkroić umytą i pokrojoną świeżą natkę pietruszki również lekko zagotować i jeśli jest taka potrzeba doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Zagotowaną zupę zdjąć z ognia.
  • zupa 4. Gorącą zupę można zajadać z kromka chleba można również posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Zupa wyszła bardzo aromatyczna i w sam raz na chłodne zimowe dni. Jeśli lubicie zupy to polecam zupy z kaszą pęczak są one syte a i kasza pęczak jest bardzo zdrowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować