Jarskie gołąbki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mimo długiej listy składników danie jest szybkie i proste w przygotowaniu. Farsz zrobiłam dzień wcześniej, więc dziś tylko zalałam wrzątkiem liście kapusty pekińskiej, nałożyłam farsz, zrolowałam i włożyłam do piekarnika. Polecam podawać z ulubionym sosem :)

  • 60 min

Składniki:

  • 4 liście kapusty pekińskiej
    Marchew
    1/2 szklanki ryżu brązowego
    1/3 szklanki fasoli
    1/3 szklanki kukurydzy
    4 pieczarki
    1/2 cukinii
    1/2 papryki
    2 garście kiełków
    1/3 szklanki zielonej soczewicy
    1/3 szklanki groszku
    Kawałek imbiru
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki sosu sojowego
    Cebula
    Przyprawy (pieprz, tymianek)
    Oliwa

Jarskie gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę i ryż gotujemy, odcedzamy.
    Warzywa i pieczarki kroimy.
    Cebulę podsmażamy, dodajemy pieczarki oraz warzywa.
    Gdy zmiękną wsypujemy ryż, soczewicę, kiełki, zmiażdżony czosnek oraz starty imbir, doprawiamy do smaku sosem sojowym, pieprzem i tymiankiem. Dokładnie mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia.
  • 2. Liście kapusty pekińskiej wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Po ok. minucie dobrze odsączamy.
    Na każdy liść wykładamy nadzienie, rolujemy i zabezpieczamy wykałaczkami.
    Na ruszcie układamy folię aluminiową, kładziemy na nią gołąbki a pod nimi umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą. Zapiekamy w 150 st.C ok. 15-20 min.
    Podajemy z ulubionym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy