Japońskie słodkie naleśniki

0 (0 ocen)

Ciastka przypominające naleśniki. Świetne do kawy lub jako przekąska.

Składniki:

  • szklanka mąki
    3 jajka
    0,5 szklanki cukru
    0,5 łyżeczki sody
    2 łyżki wody
    3 łyżeczki miodu
    nutella lub słodki dżem
    olej

Japońskie słodkie naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijać jajka z cukrem przez około 2 minuty żeby cały cukier się rozpuścił.
  • 2. Rozpuścić sodę i miód w wodzie. Dodać do jajek i miksować.
  • 3. Mąkę przesiać i stopniowo dodawać do masy delikatnie mieszając. Ciasto powinno być trochę gęstsze niż na naleśniki.
  • 4. Rozsmarować olej pędzelkiem na rozgrzanej patelni i nalewać ciasto małą chochlą.
  • 5. Jak pojawią się bąbelki powietrza przekręcić placuszek na drugą stronę.
  • 6. Po upieczeniu, na jeszcze ciepłą połówkę nakładać nutelle lub dżem i ścisnąć z drugą połówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy