Pierwszy sposobem jest użycie kwasku cytrynowego. Wystarczy wsypać 3-4 łyżeczki do czajnika, wlać wodę i zagotować. Wodę zostaw w czajniku na całą noc. Rano zagotuj ją ponownie, a po wszystkim wylej do zlewu. Pamiętaj, aby przed ponownym użyciem, dokładnie wypłukać czajnik. Inny dobrym sposobem jest zagotowanie wody w czajniku, a następnie dodanie do niej szklanki octu. Taką mieszaninę pozostaw na całą noc. Rano wypłucz czajnik bardzo dokładnie zimną wodą. Przed zagotowanie wody na herbatę, zagotuj w wyczyszczonym czajniku maksymalną ilość wody około 4 razy. Najstarsze pokolenia radziły sobie z kamieniem w czajniku nieco inaczej. Do czajnika z wodą wkładały łupiny z ziemniaków i gotowały. Robiło się to kilka razy, za każdym razem zmieniając łupiny. Na koniec trzeba było wypłukać czajnik zimną wodą i ugotować w nim wodę około pięciu razy.

Sprawdź inne nasze porady