Jak jeść granaty - wybór owocu

Zanim zadamy sobie pytanie jak jeść granaty, warto wiedzieć, jak wybrac odpowiedni owoc. Kupując granat najpierw należy wziąć go do ręki, by poczuć jego ciężar. Jeśli owoc wyda nam się na lekki w stosunku do wielkości, wybierzmy cięższy. Owoc granatu w 52% składa się z pestek. Skórka powinna być gładka, błyszcząca, cienka, napięta, bez zadrapań i skaleczeń, o jednolitej barwie.

Jak jeść granaty - postępowanie

W przypadku granatu zjada się tylko otoczone miąższem nasiona:

  • Odetnij wierzchnią część owocu, zwaną koroną.
  • Podziel granat na części.
  • Namaczaj granat w naczyniu z wodą przez około 10 minut.
  • W naczyniu z wodą rozdzielaj granat na mniejsze części, aż zauważysz, że nasiona opadają na dno, a łupina unosi się na powierzchni. Wyjmij fragmenty łupinki z wody.
  • Odcedź nasiona i pozostaw do osuszenia.
  • Granat jest gotowy do spożycia. Zjedz same nasiona, zrób z nich sok lub skonsumuj w takiej formie, jaką lubisz najbardziej.

Ponieważ świeże granaty nie są dostępne o każdej porze roku, można też nabyć gotowy sok z tych owoców. Świeży owoc zawiera jednak o wiele mniej cukru, a zawarte w nim kwasy są zdrowsze, niż te pochodzące z soku. Sok granatu, słodki i cierpki zarazem, dobrze gasi pragnienie. W potrawach z powodzeniem zastępuje sok z cytryny. Warto więc poczekać i jeść granaty, kiedy trwa sezon na nie.