Fotolia
Ponieważ to zielone szparagi są najpopularniejsze, skupimy się właśnie na nich. Jak zatem gotować zielone szparagi, by zachować maksimum smaku i wartości odżywczych, a jednocześnie uniknąć obawy o możliwość rozgotowana ich? Sposobów jest kilka
Zielone szparagi nie potrzebują zbyt długiej obróbki termicznej, dlatego w tym przypadku doskonale sprawdzi się gotowanie na parze. Możemy, dzięki gotowaniu na parze i kontrolowaniu długości tego procesu, szparagi otrzymać bardziej chrupiące – jako składnik na przykład sałatek lub ugotować je na bardziej miękko i podać jako jarzynkę do obiadu.
Innym sposobem, jak ugotować szparagi, jest blanszowanie. Blanszowanie, czyli gotowanie produktu przez kilkadziesiąt sekund, a następnie wrzucenie go do zimnej wody, by zatrzymać proces obróbki termicznej. Ta metoda sprawdza się, gdy chcemy jedynie lekko podgotować warzywa, zachowując ich kolor, smak i witaminy w nich zawarte. Ten sposób polecamy, gdy chcemy wykorzystać szparagi na do sałatki, czyli mają pozostać chrupkie, ale jednocześnie nie surowe. Do blanszowania, w przeciwieństwie do gotowania na parze, polecamy szparagi pokroić na kawałki.